Digitaal Ontmaagd – Sarah Van Gysegem

49110257_747048978995060_8477223813950472192_n.png

Ik kreeg dit boek onlangs toegestuurd, vervolgens ben ik ermee onder m’n dekentje aan de kerstboom gekropen, en er niet meer vanonder gekomen tot ik dit boekje uit had! Ik begon eraan met het idee dat het interessant zou worden, maar voor mij overtrof het alle verwachtingen! Digitaal ontmaagd is een gids die ouders moet helpen om je pubers te begrijpen in deze nieuwe digitale, seksuele wereld. De thema’s in dit boek zijn erg divers, en gaan van online daten, tot sexting. Het boek is aangevuld met illustraties van Marloes De Vries, prachtige prenten die vooral humoristisch zijn, maar soms ook wel een beetje raken door hun harde waarheid.

In zowat alle hoofdstukken worden voorbeelden uit het echte leven aangehaald, vervolgens geeft Sarah haar eigen kijk weer op de casus. Ze geeft dan ook praktische tips mee over hoe je het onderwerp het beste met je puber aanpakt. Doorheen de verschillende thema’s blijkt communicatie wel de rode draad te zijn volgens Sarah. Het boekje is dan ook een echt pleidooi om het taboe rond het digitale (seks)leven van tieners te doorbreken. Je tiener proberen begrijpen en begeleiden in zijn digitale wereld is dus de boodschap. Natuurlijk wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen wat privé is, of niet door de beugel kan.

Naast de communicatie-tip worden er nog veel meer praktische en duidelijke tips aangehaald, die voor de ouder de drempel rond dit onderwerp naar mijn mening zeker en vast zouden kunnen verlagen. Ik moest vooral lachen om de geniale tip die ze gaf om je kind het advies te geven via een ‘meme’ nee te durven zeggen tegen leeftijdsgenoten, wanneer zij vragen om privé foto’s door te sturen. Dit is een prachtig voorbeeld van een super bruikbare en leeftijdsaangepaste tip, zalig gewoon!

Wat dit boek verder zowel informatief als entertainend maakt is dat Sarah niet alleen gebruik maakt van anekdotes over haar kinderen, maar ook terugblikt naar haar eigen kindertijd. Af en toe slaat ze echt de nagel op de kop wanneer ze de kinderen van nu gaat vergelijken met de kinderen van toen. Ook ik moest af en toe wel eens gniffelen tijdens het lezen, omdat het boek met momenten ook wel eens de grappige kant van het zijn van ouder in de verf zet! Naast het grappige aspect moet ik ook zeggen dat ik misschien af en toe wel een beetje geschrokken was door de harde cijfers die Sarah af en toe voorlegt. Ik moest toch even slikken toen ik las dat 1 op 4 jongens het normaal vindt om naaktfoto’s die zij ontvangen hebben aan hun vrienden te tonen.

Wat ik een meerwaarde vind aan dit boekje is dat je op het einde van het hoofdstuk telkens nog een lijst krijgt met handige leestips en webadresjes. Moest je na Sarah’s uitleg nog meer te weten willen komen over één specifiek onderwerp, heb je dus nog heel wat leesmateriaal om je in te verdiepen.

Kortom,

Screen Shot 2018-10-03 at 11.27.04 copy 5

 

❀ ISBN 9789461318541 ❀ Ouders van tieners ❀ Van Halewyck 2018 ❀ 200 blz. ❀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s