Bijhouden hoe veel je leest, waarom zou je ermee beginnen? Voordelen en tips

Ik probeer al een tijdje bij te houden wat en ook hoe veel ik zoal lees. Wat de reden daarvoor is? Ik vind het leuk om te zien van welke boeken en genres ik het meest kan genieten. Soms raak ik in de wisselvalligheid van mijn leesleven een beetje het overzicht kwijt. Daarvoor zijn verschillende tools zoals diverse apps of een simpel excelbestand mijn redding.

Gewoontes hebben tijd nodig

Tracken wat je zoal leest heeft voor velen onder ons misschien een negatieve bijklank. Het kan het gevoel geven dat lezen een ‘moetje’ wordt en dat het niet meer is dan een taakje dat afgewerkt moet worden. Misschien is dat net wel hoe vaker lezen in het begin verloopt. Elke nieuwe gewoonte die je jezelf wilt aanleren is in het begin een beetje een ‘moetje’, tot het geroutineerd in je systeem gaat zitten. Ook ik moest mezelf er telkens herinneren dat ik, tijdens de veelheid die de dag wel eens kan zijn, beter eens een boek vastneem in plaats van doelloos op het internet te gaan scrollen. Een tracker, of zelfs een lees-doel kan je daarbij helpen om gemotiveerd te blijven. Hé, traag maar gestaag het gevoel hebben dat je naar een bepaald punt toewerkt is toch een leuk idee voor velen. Het geeft je ook nieuwe moed wanneer je na een minder geslaagde leeservaring terug aan een nieuw boek moet gaan beginnen. Ervaring leert dat het enthousiasme om een verhaal vast te nemen toch heel wat lager ligt op zo’n moment.

Plan vooruit

De meeste apps houden niet alleen bij wat je gelezen hebt maar geven je ook de kans om een lijstje op te stellen met boeken die je in de toekomst nog graag zou willen lezen. Als je daarvan gebruik maakt is de kans kleiner dat je met boeken thuis komt van de boekhandel die je dan pas jaren later vanonder het stof haalt om te lezen! (Haha, misschien hou ik me niet aan m’n eigen tips, maar hé, de kennis heb ik wel!) Het maakt je ook enthousiast om aan je volgende boek te beginnen en kan je motiveren om je huidige leesvoer nét dat ietsje sneller te verorberen.

Hoe dan?

Er zijn diverse apps en websites om je leesgewoontes te tracken en doelen op te stellen. De allom bekende website en app Goodreads blijft voorlopig het meest populair. Al is de website vrij achterhaald en (net zoals vele andere dingen) is het in de handen terecht gekomen van de wereldspeler Amazon. Niet bepaald iets om te promoten, denk ik dan, maar helaas wel de site met de grootste database en de meeste gebruikers. Het is als het ware een soort social-media voor boeken geworden doorheen de jaren. Echter is zowel het concept als het uitzicht van de website onderhand heel achterhaald. Dit blijkt voor Amazon echter geen reden zijn om de website eens onder handen te nemen. Als grootste speler blijft de site toch populair. Jammer maar helaas.

Er zijn wel enkele fijne alternatieven zoals The Storygraph, Library Thing, of gewoon je eigen spreadsheet.

Kies zelf wat je wilt bijhouden

Een eigen spreadsheet bijhouden heeft vele voordelen. Zo kan je zelf kiezen wat je eigenlijk wilt tracken. Wil je bijvoorbeeld weten hoe divers je leest, hoe dik de gemiddelde boeken zijn, welk genre jou dit jaar het meeste beviel? Maak er gewoon zelf een excel-lijstje van op. Heerlijk is het dan om je lijstje te gaan samenvatting in taartdiagrammen, staafdiagrammen en allerlei andere dingen die je er intelligent laten uitzien! Joeie! Ben je niet zo handig met de computer, maak er dan eentje op papier.

2 gedachten over “Bijhouden hoe veel je leest, waarom zou je ermee beginnen? Voordelen en tips

  1. Hebban is een goed alternatief voor Goodreads, kun je ook zelf boeken toevoegen als die er niet opstaan. Dat kan bij die grote reus niet.

    Like

    1. Ohja, het is inderdaad een goed alternatief dat ik vergeten ben! Hoewel ik denk dat ik aan goodreads ooit wel al ns een boek heb toegevoegd dat er nog niet op stond 😮

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s